Zaštita od krađe

Kako radi alarm?

Za starije automobile koji nemaju centralnu bravu ili je imaju, ali nije preko daljinskog, postoje analogni alarmi koji imaju svoj daljinski upravljač i koje imamo u ponudi, ali je potražnja za njima sve manja i manja tako da ćemo pažnju posvetiti onome što je danas aktuelno. Alarmi najnovije generacije koriste CAN-BUS magistralu automobila da bi očitavali signale koji im trebaju za rad. Za aktivaciju, odnosno deaktivaciju sistema koristi se originalni fabrički ključ automobila, odnosno keyless sistem ukoliko ga automobil poseduje. Mi radimo isključivo program najvećeg svetskog brenda u svetu alarma za motorna vozila, a to je Vodafone Cobra i to konkretno modeli iz serije 4600, dakle Cobra 4610 i Cobra 4615.
Suština je da svaki alarm treba da reaguje na nasilno otvaranje vrata, haube ili gepeka, odnosno otvaranje koje nije izvršeno originalnim fabričkim ključem automobila. Alarm nudi mogućnost povezivanja jedne blokade motora koja onemogućava startovanje motora sve dok se alarm ne deaktivira. U kompletu alarmnog sistema stižu i ultrazvučni senzori koji „pokrivaju“ prostor unutar automobila, reaguju na lom stakla i aktiviraju sirenu (dojavu na mobilni). U izuzetnim slučajevima mogu da reaguju i na promenu nagiba, u slučaju da neko pokuša da podigne automobil, ali ova mogućnost nije garantovana od strane proizvođača jer za tako nešto postoji poseban senzor nivoa čija se ugradnja doplaćuje. Senzor nivoa reaguje aktivacijom sirene (dojave na mobilni) u slučaju pokušaja podizanja vozila ili krađe točkova.  Uz alarm Cobra 4615 (na slici) je moguće programirati vozačke kodirane RFID kartice bez čijeg prisustva nije moguće isključiti alarm i blokadu motora. Kada se vozač sa karticom približi vozilu i otključa ga, alarm automatski prepoznaje karticu i gasi se, kao i blokadu motora. Uz alarm, stiže jedna kartica, a uz doplatu, moguće je dodati do četiri. Procenjeno vreme ugradnje ovakvog jednog alarmnog sistema u automobil je od 4 do 5 sati.  Jako je važno da pored kvalitetnog sprovođenja instalacije, zaštite instalacije i njenog skrivanja, bude urađeno i testiranje sistema i obuka vlasnika automobila za korišćenje sistema zaštite od krađe.

s-l16001

——————————————————————————————————————————–

Vrste imobilajzera i kako rade imobilajzeri:

Imobilajzeri su elektronske blokade potpuno nezavisne od alarma i koje sprečavaju startovanje motora automobila, sve dok se ne ispune određeni uslovi. U ponudi imamo tri vrste imobilajzera:

1. Beskontaktni RFID imobilajzer

2. Kontaktni Cobra 8510 imobilajzer

3. GPS/GSM imobilajzer

  • Beskontaktni RFID imobilajzer nudi mogućnost povezivanja blokade motora koja se aktivira automatski 15 sekundi nakon što vozač zaustavi motor. Da bi se motor ponovo pokrenuo, neophodno je da vozač prinese RFID TAG (na slici je plave boje) na bar 5 cm od čitača kartice koji se nalazi skriven u vozilu. Nakon očitavanja RFID TAG-a, imobilajzer se oglašava zvučnim signalom, gasi led diodu i to je znak da se može izvršiti startovanje motora. RFID TAG-ova ima ukupno četiri, od čega su tri rezervna. Ovi RFID TAG-ovi su bez održavanja, ne koriste baterije.

HTB1vQTwo0zJ8KJjSspkq6zF7VXak

  • Kontaktni imobilajzer Cobra 8510 nudi mogućnost povezivanja dve blokade motora koje se aktiviraju automatski 60 sekundi nakon zaustavljanja motora. Da bi se motor ponovo pokrenuo, neophodno je prisloniti elektronski ključ na postolje čitača ključa. Kada ključ bude očitan, gasi se led dioda na čitaču i automobil je spreman za pokretanje. Uz imobilajzer dolaze dva elektronska ključa, od kojih je jedan rezervni. Elektronski ključevi su bez održavanja, nemaju baterije.

Cobra-8510

  • GPS/GSM imobilajzer je sastavni deo sistema za dojavu na mobilni telefon i satelitsko praćenje automobila. Nudi mogućnost aktivacije i deaktivacije blokade motora preko SMS poruke, odnosno izvršavanjem komande iz aplikacije za praćenje. U nekim slučajevima, kod automobila koji to podržavaju, moguće je putem SMS poruke, odnosno komandom iz aplikacije za praćenje, ugasiti automobil.

2019-05-15 09.06


Promenjen i izmešten OBD2 dijagnostički konektor:

Kradljivci vozila najčešće svojom opremom pristupaju motornom računaru preko ovog konektora i na licu mesta improvizuju kopiju ključa vašeg automobila.
Samo izmešten i promenjen OBD2 konektor neće spasiti automobil od krađe, ali će na minut – dva usporiti kradljivca jer mora da traži drugo mesto sa kog će pristupiti motornom računaru. Svakako je pored ovoga poželjno imati ugrađene i kombinacije alarmnih sistema i imobilajzera da bi se krađa totalno onemogućila i za sve one koji odluče da ugrade zaštitu preporučenu sa naše strane, dobiće gratis u istu cenu i izmešten (promenjen) OBD2 dijagnostički priključak.

obd2_______________________________________________________________________________

GSM dojava na mobilni telefon i GPS satelitsko praćenje vozila

U ponudi imamo i satelitsko praćenje i dojavu na mobilni telefon u slučaju pokušaja krađe vašeg vozila. Sistem radi u kombinaciji sa Vodafone Cobra alarmnim sistemom, mada može i samostalno, ali onda nije moguća usluga dojave na mobilni telefon već samo satelitskog praćenja.
U svakom trenutku možete preko svog mobilnog telefona (Android i iOS) ili računara pratiti gde je vaš automobil, a ako ga neko „napadne“, istog trenutka dobijate poziv na mobilni telefon. Sistem radi u Srbiji, a i u inostranstvu i ne zahteva neko posebno održavanje osim dopune kredita na pripejd broj da bi se sim kartica održavala u funkciji. Mi sa naše strane obezbeđujemo kompletno sve, u uređaje ugrađujemo Telenor pripejd SIM kartice koje preporučujemo, mada po vašem zahtevu možemo da ugradimo i MTS ili VIP kartice. Sistem za satelitsko praćenje za komunikaciju sa serverom koristi internet preko mreže mobilne telefonije gde je potrošnja kredita sa kartice na teritoriji Srbije nepostojeća, a u romingu je nešto veća, mada to ne treba da zabrinjava jer svakako morate svaka 2 meseca uplatiti minimum 200 dinara kredita na karticu da bi je održavali u funkciji (Tako zahtevaju mobilni operateri) pa se vaš period praćenja automobila u inostranstvu „pokriva“ tim kreditom koji imate na kartici.
Kada pozovete sa mobilnog telefona vaš automobil, stiže vam SMS sa koordinatama i linkom na google mape gde se automobil u tom trenutku nalazi.
Praćenje automobila preko satelita nije vremenski ograničeno i potpuno je besplatno, dakle ne plaćate nikakvu mesečnu ili godišnju naknadu za tu uslugu. Pored toga što vas automobil poziva u slučaju aktivacije alarma, dobićete poziv i ako neko pokuša da preseče dovod struje od akumulatora, jer uređaj ima svoju bateriju koja omogućuje rad sistema još nekoliko sati bez glavnog napajanja. Isto tako ćete dobiti poziv i ako vam otkaže ili se isprazni akumulator u automobilu. Sistem nudi mogućnost podešavanja „geo-fence“ zone od par desetina metara do par kilometara i ako automobil napusti tu zonu, odmah dobijate poziv na mobilni telefon. Odlična stvar ako vam „pauk“ ili „šlep“ podignu automobil.

Untitled-13

_______________________________________________________________________________

Svi ovi uređaji se mogu međusobno kombinovati u jednom vozilu, potpuno su nezavisni jedni od drugih, tako da alarmni sistem uz promenjen OBD2 djagnostički konektor, uz kombinaciju više imobilajzera, eventualno GPS praćenje i GSM dojavu, čini nepremostivu prepreku kradljivcima automobila.